5.0.0 - Java plugin not working

Bug reports.
krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

5.0.0 - Java plugin not working

Post by krstcs » Tue Mar 04, 2014 8:00 pm

Ranorex 5.0.0
Java 1.7

Java plugin no longer detects any objects inside the Java Security Warning dialog. The plugin can see the form, but not the buttons, text or checkbox elements.

On top of this, there is no longer a way to instrument the Java application, so I can't determine if that is the issue. I am aware of the changes, I read the change log for the new version. This was working in 4.1.5 and with 5.0.0 it isn't, and there wasn't anything in the change log about the Security Warning not working any longer.

The app I am testing is an internal application and the Security Warning needs to be automated during test runs, so this stops all testing of all of our system with 5.0.0. I cannot upgrade any systems to 5.0.0 as long as this problem exists. I understand the issues with Java security and internal applications in regards to certificates. We are working on that as well, but Ranorex should still work with the dialog, or there should have been something in the change log saying it was no longer supported.
Shortcuts usually aren't...

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by Support Team » Thu Mar 06, 2014 11:15 am

Hi,

I agree with you, it should work with 5.0 or should be stated that it no longer works.
I will check into this.

Meanwhile, may I ask you if Ranorex is able to identify other Java elements on your machine?
Do you just have problems with the specific Java security dialog?
Could you maybe also post a screenshot of the specific dialog?

Thanks,
Markus
.
Image

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by krstcs » Thu Mar 06, 2014 2:21 pm

Yes, Ranorex identifies all other elements. This issue is only present for the Security Warning dialog.

The dialog is a Java form built into 1.7 and only appears when the JAR or JNLP file that you are running does not have a security manifest or correct digital signatures. (We are working to correct this issue in our application, but it isn't a high priority since the application is only used in-house.)

My guess is that this is due to the new way that Java is being instrumented.


Thanks Markus
Attachments
Java Security Warning dialog.png
Java Security Warning dialog.png (38.62 KiB) Viewed 1180 times
Shortcuts usually aren't...

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3921
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by odklizec » Thu Mar 06, 2014 10:02 pm

Here is another report about "something broken" in 5.0 Java plugin!

Please see the attached snapshots. Rx5.0 detects noticeably different path to SWT canvas and both Overview and Details lists show significantly less details about tracked SWT Canvas, than in 4.1.5.
LB3D_SWT_Canvas_RX5.0.rxsnp
(94.03 KiB) Downloaded 102 times
LB3D_SWT_Canvas_RX4.1.5.rxsnp
(121.52 KiB) Downloaded 113 times
Both snapshots were created with exactly the same AUT version and Java 1.7 (u11). The only difference is that the Rx5.0 snapshot has been created on Win7, while 4.1.5 was done on WinXP. But I don't think it's the cause of this problem?
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by Support Team » Fri Mar 07, 2014 12:26 pm

Hi,

Regarding the Security Warning dialog:
We unfortunately forgot to add this to the release notes. This dialog can no longer be tracked due to the changes in the Java instrumentation/plugin.
The problem is that the instrumentation gets loaded when the application is started, the dialog blocks the start up of the application and therefore the instrumentation/plugin isn't loaded.
A workaround would be using keyboard actions to select to run the app.

Regarding the snapshots:
This seems to be an issue on our site, we will analyze it and get back to you with more information.

Regards,
Markus
.
Image

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by krstcs » Fri Mar 07, 2014 2:40 pm

Thanks Markus!

Yeah, I didn't even notice the keyboard shortcuts on the dialog until you said that. I'll try that and see what happens.
Shortcuts usually aren't...

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by krstcs » Mon Mar 10, 2014 1:24 pm

OK, so after looking at the dialog again, it appears that the keyboard shortcuts are no longer there. Were they removed in the latest Java patch?
Shortcuts usually aren't...

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by Support Team » Tue Mar 11, 2014 5:18 pm

Hi,

I am afraid I don't know which specific shortcuts you mean?
Beside that it should also work when you record images based actions.

Regards,
Markus
.
Image

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by krstcs » Tue Mar 11, 2014 5:35 pm

In the screenshot I posted, the interactive elements (checkbox and buttons) all have direct keyboard shortcuts (notice the underlined letters). Those are no longer there.

But, I did figure out that the Cancel button is the default, so I can just send Tab key shortcuts and Space to select the elements.

So, thanks for the help!
Shortcuts usually aren't...

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by Support Team » Thu Mar 13, 2014 1:44 pm

Hi,

I am glad you found a way to workaround this issue!

Regards,
Markus
.
Image

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3921
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: 5.0.0 - Java plugin not working

Post by odklizec » Wed Mar 26, 2014 8:03 am

Hi,

I'm happy to report that our SWT Canvas problem is fixed in 5.0.1. Thanks!
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration