After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Bug reports.
sellebrd
Posts: 6
Joined: Thu Aug 09, 2018 9:58 pm

After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by sellebrd » Sat Mar 30, 2019 2:27 am

Windows version: 1809 Build 17763.379

Here are the steps to repro:

1. Open Ranorex Spy 9.0.0
2. Open Notepad.exe

3. Restore Down Notepad.exe screen (make sure it is NOT maximized)
4. In Spy, track the Close button
Result: The Close button is correctly highlighted

5. Maximize the Notepad.exe screen
4. In Spy, track the Close button
Result: The Close button is NOT correctly highlighted. Something between the Restore Down and the Close button gets highlighted instead.

This applies to all Windows forms.
This makes our tests fail now.
Last edited by sellebrd on Sat Mar 30, 2019 2:37 am, edited 1 time in total.

sellebrd
Posts: 6
Joined: Thu Aug 09, 2018 9:58 pm

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by sellebrd » Sat Mar 30, 2019 2:32 am

I created a video demonstrating the issue here:
https://drive.google.com/open?id=1Z90x9 ... 721fxoNpa3

In the video, look closely on the top right to see what Ranorex Spy highlights.

It's all good when the screen is restored down.
But when it's maximized, it does not highlight the buttons exactly!

sellebrd
Posts: 6
Joined: Thu Aug 09, 2018 9:58 pm

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by sellebrd » Sat Mar 30, 2019 2:36 am

I have a Windows 10 computer with version 1803 Build 17134.167.

Also with Ranorex 9.0.0.

This issue is NOT reproducible there.

User avatar
qwertzu
Posts: 273
Joined: Wed Jan 25, 2017 11:08 am

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by qwertzu » Mon Apr 01, 2019 12:48 pm

Hi sellebrd,

This could be caused by a strange resolution or DPI scaling on your machine.
Check the display settings and make sure to set the DPI scaling to 100 % and use a standard resolution.

Hope, this helps.
Regards, qwertzu

sellebrd
Posts: 6
Joined: Thu Aug 09, 2018 9:58 pm

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by sellebrd » Fri Apr 05, 2019 10:05 pm

I created a support ticket with Ranorex, and I was able to get very quick response regarding this problem. Thank you, Ranorex!

So, according to them, this is an issue specific with Windows 10 version 1809 Build 17763.379.

Using Microsoft’s Inspect tool (comes with Windows SDK) which is very similar to Spy, the issue is also reproducible.

Update Windows with caution! :wink:

sellebrd
Posts: 6
Joined: Thu Aug 09, 2018 9:58 pm

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by sellebrd » Fri Jul 12, 2019 8:32 pm

I upgraded to Windows 10 build 1903 and Ranorex 9.1.1.
The issue still exists. :-(

ahoisl
Certified Professional
Certified Professional
Posts: 182
Joined: Fri Sep 07, 2007 8:16 am

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by ahoisl » Mon Jul 15, 2019 8:56 pm

Unfortunately, this is really an issue with Windows 10 since version 1809. We've reported this issue to Microsoft already last year, but it took them since last week to finally confirm it's an issue - and they claim to work on it, at least they could finally reproduce the problem.

And they also found a workaround: The problem does not occur if you configure your Windows "Display settings" such that the first monitor is also the "main display" (see screenshot below).
image011.jpg
image011.jpg (54.02 KiB) Viewed 230 times
We will keep you posted on the information we get from Microsoft. We really hope they gonna fix this issue soon - unfortunately, we are not able to work around this issue, because we get the information directly from the operating system.

Regards,
Alex
Ranorex Team

n1kemax
Posts: 8
Joined: Wed Mar 06, 2019 1:55 pm

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by n1kemax » Tue Aug 27, 2019 9:18 pm

A similar problem when using two monitors, "Ranorex Spy" can't track window control buttons (minimize, maximize and close), because they have attribute visible = false.
buttonClose.jpg
buttonClose.jpg (186.48 KiB) Viewed 149 times
Can someone check this ?)

Windows 1903 Build 18362.295
Ranorex 8.1.2

ahoisl
Certified Professional
Certified Professional
Posts: 182
Joined: Fri Sep 07, 2007 8:16 am

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by ahoisl » Tue Aug 27, 2019 9:55 pm

n1kemax wrote:
Tue Aug 27, 2019 9:18 pm
A similar problem when using two monitors, "Ranorex Spy" can't track window control buttons (minimize, maximize and close), because they have attribute visible = false.
This is exactly the issue described in this thread, see the workaround I posted above to overcome it for now. Unfortunately, until now we only have confirmation from Microsoft that they can reproduce it, but no timeline or even a confirmation that they will fix it.

Regards,
Alex
Ranorex Team

n1kemax
Posts: 8
Joined: Wed Mar 06, 2019 1:55 pm

Re: After updating windows 10, Ranorex Spy now fails to correctly highlight the buttons in a Windows titlebar

Post by n1kemax » Wed Aug 28, 2019 1:41 pm

ahoisl wrote:
Tue Aug 27, 2019 9:55 pm
This is exactly the issue described in this thread, see the workaround I posted above to overcome it for now. Unfortunately, until now we only have confirmation from Microsoft that they can reproduce it, but no timeline or even a confirmation that they will fix it.
Hi Alex,

Thank you for your quick response. I think these are different cases, since in my case even in the normal state, the window buttons are not highlighted :( (the problem in two monitors, when I switch to one, the buttons are highlighted).
Yes, I looked at your solution and it does not work in my case :( :( :(

UPD1:
Your solution worked :D but on one condition, the "main monitor" should be the monitor on the left, not the first :D (yes, sometimes admins connect monitors in different ways :lol: )