Any plans for Delphi support?

Technology specific object identification, supported applications, web technologies, and 3rd party controls.
User avatar
Ciege
Ranorex Guru
Posts: 1335
Joined: Thu Oct 16, 2008 6:46 pm
Location: Arizona, USA

Any plans for Delphi support?

Post by Ciege » Tue Jul 13, 2010 5:57 pm

I have a Delphi (v7 I think) application that is not one of our AUTs but another companies application that our product integrates with. Ranorex Spy does not see much of anything within the application (especially grids - it just sees the root grid element but nothing under it).

Is there any plans to support Delphi applications for test automation?

I have attached a RanorexSpy snapshot that contains the Delphi app.
This is the XPath to one of the displayed grids:

Code: Select all

/form[@title~'^Primavera\ P6\ :\ Lincoln\ Ho']/element[@class='TCSuperPanel']/element/element[@class='ToxScrollPane' and @instance='1']/element/element/element/element[@class='TCSuperPanel']/element[@class='ToxSplit']/element[@class='ToxScrollPane' and @instance='1']/element/element/element/element[@class='TCCSPageControl']/element[@class='TcsTabSheet' and @instance='0']/element[@class='TCSuperPanel' and @instance='1']/element[@class='TCSuperPanel']/element[@class='TCVirtualQueryGrid']
Thanks...
Attachments
Delphi Snapshot.zip
(119.71 KiB) Downloaded 323 times
If this or any response has helped you, please reply to the thread stating that it worked so other people with a similar issue will know how you fixed your issue!

Ciege...

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Support Team » Wed Jul 14, 2010 2:29 pm

Hi,
Ciege wrote:Is there any plans to support Delphi applications for test automation?
Sorry but there are no plans to extend the support for Delphi applications. At the moment we are fully focused on Ranorex 3.0.

We also tried a few other grids (TDStringGrid, TDBGrid) of Delphi and these controls are recognized as elements without children, too. It seems there is no MSAA implementation for such grids. Then only way at the moment is to work with Ranorex Image Based automation.

Regards,
Peter
Ranorex Support Team
.
Image

User avatar
Ciege
Ranorex Guru
Posts: 1335
Joined: Thu Oct 16, 2008 6:46 pm
Location: Arizona, USA

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Ciege » Wed Jul 14, 2010 3:43 pm

OK, thanks for the info.
If this or any response has helped you, please reply to the thread stating that it worked so other people with a similar issue will know how you fixed your issue!

Ciege...

atom
Posts: 357
Joined: Sun Dec 07, 2008 11:14 pm
Location: Dublin, Ireland

Re: Any plans for Delphi support?

Post by atom » Mon Jul 26, 2010 4:42 pm

Or... ask you developers to create a wrapper of the delphi control that does implement MSAA

User avatar
Ciege
Ranorex Guru
Posts: 1335
Joined: Thu Oct 16, 2008 6:46 pm
Location: Arizona, USA

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Ciege » Mon Jul 26, 2010 4:46 pm

That would be helpful, but more than any of us are willing to do.
This app that we integrate with is on our "nice to have" list of automation. So I was investigating the potential of what could be done.
No one wants to invest any extra time into it as we just hoped it would be low hanging fruit to do.
If this or any response has helped you, please reply to the thread stating that it worked so other people with a similar issue will know how you fixed your issue!

Ciege...

User avatar
daa
Posts: 22
Joined: Tue May 19, 2009 2:01 pm
Location: York, UK
Contact:

Re: Any plans for Delphi support?

Post by daa » Tue Nov 30, 2010 12:00 pm

All the old parts of our application are in Delphi, so I've had similar problems, especially with grids. I now have a usable solution, but it required the programmers here to put some extra low-level support in the Delphi code. This may not apply to you, but if you're on good terms with the third-party, it may help...

The Delphi "grid" looks like a grid to the eye, but has no internal structure as far as Ranorex is concerned: i.e. it's just a single big element. What the developers added was the ability to export significant information out of the grid on mouse-click, by setting an otherwise unused property of the element: "WindowText". This means that if I make the mouse click at the correct location, say a "grid cell" containing text "FOO", I can use code like this

Code: Select all

public string GetWindowText(Element aElem)
{
    return aElem.GetAttributeValue("WindowText").ToString();
}
to get the value of the "grid cell text" at that point.

I further hid this from the rest of the test code by writing an interface class called "GridCell" that implements a table-like interface. For instance, other code can just get the "text value" of a "cell" by looking at the attribute MyGridCell.Text, with the class hiding all the business of moving the mouse, clicking, and extracting the "cell value". You can also do pixel colour, tool tip value, and other interesting stuff.
David Allsopp,
Test Automation Engineer, Mitrefinch Ltd.

User avatar
Florent
Posts: 67
Joined: Wed Jul 04, 2012 3:31 pm
Location: Amiens / France

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Florent » Fri Apr 26, 2013 11:45 am

Hi support team,

Have you progressed in Delphi support since 2010. Is there a solution for a TDrawGird element now ? You will find a rxsnp ass attached file

Thank you in advance
2013-04-26_123902.jpg
2013-04-26_123902.jpg (353.59 KiB) Viewed 2656 times
Attachments
TDrawGrid.rxsnp
(378.35 KiB) Downloaded 216 times

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Support Team » Tue Apr 30, 2013 12:51 pm

Hello,

Thank you for the snapshot file.
The TDrawGird is obviously a control where the accessibility is not implemented correctly. In general, this is no issue which Ranorex can fix.
I would suggest to contact the guys from Delphi regarding this issue.
As workaround you can try to use image based recording in order to validate the controls in this grid.

Regards,
Bernhard
.
Image

User avatar
Florent
Posts: 67
Joined: Wed Jul 04, 2012 3:31 pm
Location: Amiens / France

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Florent » Tue Apr 30, 2013 1:13 pm

Thank you Bernhard,

are you aware of that :
http://support.smartbear.com/viewarticle.aspx?aid=30897

it could be a way to improve Ranorex capability to solve issues with Delphi applications

by waiting let's go with image based recording but it's not a durable solution for GUI which regularly change

Regards
Florent

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Support Team » Fri May 03, 2013 1:31 pm

Hello,

Thank you for the link.
This is based on RTTI, but unfortunately Ranorex doesn't support RTTI at the moment, so this will not work for us.
Thank you!

Regards,
Bernhard
.
Image

APX
Posts: 4
Joined: Tue Jul 14, 2015 9:34 am

Re: Any plans for Delphi support?

Post by APX » Wed Jul 15, 2015 12:34 pm

Support Team wrote: This is based on RTTI, but unfortunately Ranorex doesn't support RTTI at the moment, so this will not work for us.
and now, does the Ranorex support RTTI ?

Regards,

APX

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Any plans for Delphi support?

Post by Support Team » Fri Jul 17, 2015 3:53 pm

Hi APX,

Unfortunately not, but do you have any troubles to identify any elements in your Delphi application?

Regards,
Markus
.
Image

intestyx
Posts: 2
Joined: Tue Feb 23, 2016 3:40 pm

Re: Any plans for Delphi support?

Post by intestyx » Tue Feb 23, 2016 4:00 pm

Hello :)

I have too this problem. Who knows solution that problem? (

Thanks...

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3930
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Any plans for Delphi support?

Post by odklizec » Thu Feb 25, 2016 9:31 am

Hi,

What exactly is your problem? Could you please post some more details?
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration