Automate the new Skype v8.x login process?

Technology specific object identification, supported applications, web technologies, and 3rd party controls.
theselby
Posts: 8
Joined: Wed Sep 26, 2018 12:28 pm

Automate the new Skype v8.x login process?

Post by theselby » Wed Sep 26, 2018 12:35 pm

Hello guys,

I am researching about ways and techniques to automate Skype for Desktop (v8.30 is the most recent version).
So I've installed a trial version of ranorex as I used to play with it a few years back in some other project.
So, used the Spy app, tracked the Skype app but is says an error about CEF.

Code: Select all

The Chrome debugging interface was either not found or is not enabled. 
Process: 'Skype' (pid 22796)
Did some searches and somebody said about starting chromium-apps with a –remote-debugging-port=8081
So I did this, however Spy app still doesn't recognize the browser within. Did many tryouts with no success.

So... is there a technique that could be used in order to automate this new version of Skype?

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3933
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Automate the new Skype v8.x login process?

Post by odklizec » Thu Sep 27, 2018 10:15 am

Hi,

If nothing from this page helps, then you are probably out of luck?
https://www.ranorex.com/help/latest/int ... lications/
I guess it's unlikely you will be able to persuade MS to enable remote debugging in Skype? :D

BTW, it seems the Skype login elements could still be accessed via Spy. Maybe not by tracking and using DOM, but the skype login elements should still be accessible via form-based xpaths. So you can manually create required repo elements?
skype.png
skype.png (97.5 KiB) Viewed 62 times
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

theselby
Posts: 8
Joined: Wed Sep 26, 2018 12:28 pm

Re: Automate the new Skype v8.x login process?

Post by theselby » Thu Sep 27, 2018 10:49 am

its-empty.JPG
its-empty.JPG (47.91 KiB) Viewed 58 times
As you see, it doesn't load the xpaths in my case... and I don't know why.

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3933
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Automate the new Skype v8.x login process?

Post by odklizec » Thu Sep 27, 2018 11:24 am

Have you tried to restart Skype or refresh Spy? It once failed to me as well, but after restarting skype, spy works as expected? BTW, you can get rid of that message by adding the Skype process name to CEF process black list:
skype_blacklist.png
skype_blacklist.png (26.24 KiB) Viewed 54 times
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

theselby
Posts: 8
Joined: Wed Sep 26, 2018 12:28 pm

Re: Automate the new Skype v8.x login process?

Post by theselby » Thu Sep 27, 2018 11:48 am

NOt working. Tried both x86 and x64, tried refreshes, close/open of skype, etc... won't load anything in that "container".
P.S. I use the 8.1.1 version...

Perhaps you can export the spy's settings file, so I can import it in mine and see if it works?

trishala
Posts: 1
Joined: Thu Sep 27, 2018 11:48 am

Re: Automate the new Skype v8.x login process?

Post by trishala » Thu Sep 27, 2018 12:02 pm

I was also researching about ways and techniques to automate Skype for Desktop (v8.30 is the most recent version). I also face the same problem and i got the solution of my problem here. Thank you .

Data Analysis Report Template

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3933
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Automate the new Skype v8.x login process?

Post by odklizec » Thu Sep 27, 2018 12:09 pm

Sure, why not? The problem is, that I've tested it with 8.3 beta, which settings may not be compatible with your version? I would suggest to update to (at very least) 8.2.1
Ranorex.zip
(3.75 KiB) Downloaded 2 times
.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration