BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Bug reports.
User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3914
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by odklizec » Mon Jan 13, 2014 12:03 pm

Hi,

I just started to experience a weird issue with the data source files (CSV).

So far, it all worked great. But after I (temporarily) disabled SETUP section, the CSV data source files were no longer automatically copied to release/debug folder. It seems that enabling/disabling SETUP section somehow unlink the CSV files from the rxtst file! I was also able to reproduce this problem by enabling Setup/Teardown sections in a new project, where the Setup/Teardown sections were not previously used.

And what's worse, even if I don't save the changes in my project, the csproj file is auto-saved with unwanted changes! The data sources are simply removed from the list of included files in csproj file.
In fact, Ranorex does not indicate any change in project (Save and SaveAs buttons stay disabled).

It took me a while to find what's going on, but I'm now able to reproduce it with a simple RX project created in latest 4.1.4. Please check the below steps...

STEPS TO REPRODUCE
- unpack the attached zip
DataSourceTest.zip
(56.21 KiB) Downloaded 102 times
- go to the DataSourceTest (without OK) and open the DataSourceTest.rxsln
- switch to DataSourceTest.rxtst tab
- in the Projects pane, expand the DataSourceTest.rxtst node (just to see there is linked large_files.csv file)...
DataSourceTest_1.png
DataSourceTest_1.png (99.85 KiB) Viewed 1238 times
- now in the Test Suite view, select DataSourceTest root node, right click on it and select Show Setup/Teardown menu item...

RESULT:
SETUP/TEARDOWN sections are created, but link to large_files.cs is gone!
DataSourceTest_3.png
DataSourceTest_3.png (100.09 KiB) Viewed 1238 times
If you now try to build the project, the large_files.csv file will not be copied to Release directory.
Save and SaveAs buttons do not indicate any change in project files. But f you now compare DataSourceTest with DataSourceTest_OK directories, DataSourceTest.csproj is modified (removed include section pointing to large_files.csv).

Hope you will be able to reproduce this issue. Please let me know in case you need more details.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

User avatar
BernhardS
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 36
Joined: Tue Dec 17, 2013 6:35 pm

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by BernhardS » Thu Jan 16, 2014 6:17 pm

Hi odklizec,

Thank you for providing the project files and thank you for your detailed description.
Unfortunately I could not reproduce the issue. Even not with your project. Ranorex copies the CSV file into the output directory and it is also available in the Project View.

Could you please try to uninstall Ranorex completely from your machine and install it again?

Regards,
Bernhard

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3914
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by odklizec » Thu Jan 16, 2014 6:47 pm

Hi Bernhard,

Thanks for the reply. I wish I could uninstall/reinstall Ranorex, but I can't because of a problem described here...
http://www.ranorex.com/forum/impossibil ... t5617.html

As for the csv problem, I can repreduce the problem on two separate machines with 4.1.4. Unfortunately, it does not happen always, but I see this issue on a daily basis.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3914
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by odklizec » Mon Jan 20, 2014 9:25 am

OK, I was finally able to uninstall RX 4.1.4 and replace it with older 4.1.3, 4.1.2 and even 4.1. After number of tests I found, that the problem is reproducible in all versions since 4.1. My guess is it's caused by this 4.1 feature addition:
The test suite now allows global Setup/TearDown sections.

Previously (in 4.0.6 and older), it was impossible to create an empty Setup/Teardown blocks. One had to select a module or group module, based on which was create Setup/Teardown section. Currently (4.1 and higher), it's possible to enable empty Setup/Teardown sections and after that fill these sections with modules. And this (or something related to this behavior) seems to be a reason why the data source file is unlinked from the rxtst file. And once the file is unlinked, it's not copied to release/debug directory (during build).

Sadly, I don't have any clue why you cannot reproduce this error at your side. It may not happen on each try, but it definitely happens to me quite frequently. Either during enabling/disabling Setup/Teardown, or during another test suite file manipulation.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

User avatar
BernhardS
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 36
Joined: Tue Dec 17, 2013 6:35 pm

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by BernhardS » Wed Jan 22, 2014 5:10 pm

Hello odklizec,

Is it possible to show me your issue in a remote session?
Maybe I am doing something wrong.

Regards,
Bernhard

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3914
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by odklizec » Wed Jan 22, 2014 5:27 pm

Hi Bernhard,

Sure. What about the Skype session tomorrow around 10:00? You can find me under the nickname odklizec. Or tell me your preferred time/communication tool. Thanks for your help.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by Support Team » Thu Jan 23, 2014 2:09 pm

Hello odklizec,

I guess we should communicate via e-mail regarding the remote session.
I have already sent an email to you.

Regards,
Bernhard
.
Image

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3914
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by odklizec » Thu Jan 23, 2014 2:41 pm

Hello Bernhard,

OK, answered your email. Thanks for the reply and your attention!
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by Support Team » Mon Jan 27, 2014 5:03 pm

Hello odklizec,

During our remote session we found out that the issue only occurs on your XP Machine. I tried to reproduce it on one of our XP Machines, but it worked as expected. The *.csv file is still available in the project view.
It seems to only to be an issue on your specific machine. Is it possible to install Ranorex on another XP machine and check if you can reproduce the issue on this machine too?
Thank you!

Regards,
Bernhard
.
Image

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by Support Team » Mon Jan 27, 2014 5:03 pm

Hello odklizec,

During our remote session we found out that the issue only occurs on your XP Machine. I tried to reproduce it on one of our XP Machines, but it worked as expected. The *.csv file is still available in the project view.
It seems to only to be an issue on your specific machine. Is it possible to install Ranorex on another XP machine and check if you can reproduce the issue on this machine too?
Thank you!

Regards,
Bernhard
.
Image

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3914
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: BUG: data source (CSV) not copied to release/debug directory

Post by odklizec » Tue Jan 28, 2014 7:49 am

Hi Bernhard,

OK, I will give it a try on another WinXP machine an let you know the result.

Cheers,
Pavel
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration