Code editor lagging

Bug reports.
kOoO
Posts: 4
Joined: Wed Oct 17, 2018 11:15 am
Location: Zlin, CR

Code editor lagging

Post by kOoO » Wed Apr 03, 2019 9:44 am

Hello,

I have a big (~300 recordings, ~50 group modules, ~100 test cases, ~50 CSV data sources) Ranorex project. When trying to edit C# code, after every command typed, editor lags for 2 seconds. While the editor is lagged, at the bottom left corner of Ranorex window, "Updating Module Browser" is displayed.

I am using 64bit 9.0.0 Ranorex on Windows 10. My CPU (i7) utilization is about 30%, RAM (16GB) is 50% free. At the moment of the editor lag, there are no performance spikes. I did try other computers and got same behaviour.

It's impossible to write a code like this without smashing the keyboard. I did try to close Module Browser through View menu, but it didn't help. I don't really understand what Ranorex is trying to update when I am editing code module that is not used anywhere and why it says "Updating Module Browser" when module browser is hidden.

Until the bug is fixed, is there any workaround?

Thanks

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 4549
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Code editor lagging

Post by odklizec » Wed Apr 03, 2019 10:00 am

Hi,

Do you, by any chance, using integrated TFS in Ranorex Studio? Because I remember problem like this and in my case, it was caused by integrated TFS. Sadly, there is nothing Ranorex could do about this, because it's MSSCCI provider fault. So if you are using TFS, the only solution is to remove the TFS integration and continue to use TFS outside Ranorex Studio (e.g. via Team Explorer).

If you are not using integrated TFS, then I would suggest to enable Ranorex Studio Trace logs, as shown here:
RxTraceLogs.png
RxTraceLogs.png (14.56 KiB) Viewed 67 times
Then zip the Studio log and send it to Ranorex support (via their support form) along with description of your problem. I think they may eventually need also the solution itself, to review the problem on their comps. But initially, I think the Studio log should be enough?

BTW, you may also try to clear the code completion cache and eventually, uncheck automatic code update and synchronization (in menu Tools >>Options) ...
RxOptions.png
RxOptions.png (45.85 KiB) Viewed 66 times
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

kOoO
Posts: 4
Joined: Wed Oct 17, 2018 11:15 am
Location: Zlin, CR

Re: Code editor lagging

Post by kOoO » Wed Apr 03, 2019 12:01 pm

I don't use TFS, just GIT.

Disabling of code completition/generation didn't help, however I did set the logging level to Trace, after that I peeked inside the RanorexStudio.log and I have found lots of errors like:

Code: Select all

2019-04-03 12:39:54.053| INFO|Ranorex.Studio|OnParseInformationsUpdated eParserInfos count is (1)
2019-04-03 12:39:54.053|TRACE|Ranorex.Studio|UpdateParseInformation: node removed
2019-04-03 12:39:54.770|ERROR|Ranorex.Studio|Could not update group module path
2019-04-03 12:39:55.409|ERROR|Ranorex.Studio|Could not update group module path
2019-04-03 12:39:55.486|TRACE|Ranorex.Studio|ParseInformationUpdated ***.cs new!=null:True
2019-04-03 12:39:55.992| INFO|Ranorex.Studio|OnParseInformationsUpdated eParserInfos count is (1)
2019-04-03 12:39:56.035|TRACE|Ranorex.Studio|UpdateParseInformation: node removed
2019-04-03 12:39:56.740|ERROR|Ranorex.Studio|Could not update group module path
2019-04-03 12:39:57.388|ERROR|Ranorex.Studio|Could not update group module path
After cleaning the project (right click -> Clean) and letting Ranorex delete 3 group modules that were listed in Errors panels, it started working smoothly again. Errors and not showing in log anymore.

So I guess that's it, mess was the problem. Thanks for help.