Creating an Emulator Device

Mobile Testing, Android App Testing.
AccidentReport
Posts: 76
Joined: Tue Dec 04, 2012 2:30 pm

Creating an Emulator Device

Post by AccidentReport » Thu Feb 07, 2013 4:13 pm

I've been trying to create an Android Emulator device within Ranorex but with no luck. I can't work out what is needed and all I can do so far is create an emulated device that can't connect. Please can you supply some more information on how you actually create and configure an emulator within ranorex.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Creating an Emulator Device

Post by Support Team » Fri Feb 08, 2013 1:04 pm

Hi,
AccidentReport wrote:Please can you supply some more information on how you actually create and configure an emulator within ranorex.
Did you follow the steps in the Android Documentation.
Did you install the Ranorex Service App on your emulator device? If you've done so, can you see the id for the simulator inside the Device Wizard?

Regards,
Peter
Ranorex Team
.
Image

AccidentReport
Posts: 76
Joined: Tue Dec 04, 2012 2:30 pm

Re: Creating an Emulator Device

Post by AccidentReport » Mon Feb 11, 2013 9:31 am

I believe I have followed the steps as best I can. I am not using the same version of Ranorex though as the screens look different. I am currently using Ranorex 3.3.1.18438.

I have also tried installing the Ranorex Service App on the emulator device. I have attached a screenshot of that.
ranorex_app.jpg
ranorex_app.jpg (22.25 KiB) Viewed 6158 times

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Creating an Emulator Device

Post by Support Team » Mon Feb 11, 2013 12:36 pm

Hi,
AccidentReport wrote:I believe I have followed the steps as best I can. I am not using the same version of Ranorex though as the screens look different. I am currently using Ranorex 3.3.1.18438.

I have also tried installing the Ranorex Service App on the emulator device. I have attached a screenshot of that.
Would it be possible to update Ranorex Studio to a newer version? Because we had a few issues in the past with the Android Emulator. If it would be possible to update to Ranorex 4.0.2, this would be great, because we've improved the Manage Device Wizard a lot and it should be easier to add devices. If not, is the ADB tool able to find the emulator device? And how you've added the device in Ranorex?

Regards,
Peter
Ranorex Team
.
Image

AccidentReport
Posts: 76
Joined: Tue Dec 04, 2012 2:30 pm

Re: Creating an Emulator Device

Post by AccidentReport » Mon Feb 11, 2013 1:06 pm

Will upgrading if affect any of the tests I've already built? I assume it will all remain the same. If so I may be able to upgrade.

As for the device. The search finds nothing. No devices or emulators. So I've tried to add manually but like I say, there is no documentation about how to configure it manually.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Creating an Emulator Device

Post by Support Team » Mon Feb 11, 2013 1:23 pm

Hi,
AccidentReport wrote:Will upgrading if affect any of the tests I've already built? I assume it will all remain the same. If so I may be able to upgrade.
There should be no problem to update to the newest version. All your test should run also with Ranorex 4.x. But I would recommend you to backup your solution before you convert it to the new Ranorex version. We also had a few breaking changes, take a look at the list on the release notes:
http://www.ranorex.com/download/release ... -changes-4

Regards,
Peter
Ranorex Team
.
Image

AccidentReport
Posts: 76
Joined: Tue Dec 04, 2012 2:30 pm

Re: Creating an Emulator Device

Post by AccidentReport » Mon Feb 11, 2013 2:54 pm

OK. Upgrading to 4.0.2 means that I have now been able to connect Ranorex to my Emulator. Thanks!

Next question...how do I actually use this? It wants me to pick an App to test but all I want to do is use the inbuilt browser on the device. I don't want to actually run a new app, just use one already there. How do I do that?

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Creating an Emulator Device

Post by Support Team » Tue Feb 12, 2013 10:53 am

AccidentReport wrote:Next question...how do I actually use this? It wants me to pick an App to test but all I want to do is use the inbuilt browser on the device. I don't want to actually run a new app, just use one already there. How do I do that?
If you want to automate an app you need to instrument your APK file. An APK file is the executable which you need to install it on your device, same as an EXE File on your Windows machine. But in your case, you will have no luck, because Ranorex currently doesn't support web testing for android. We only support native apps at the moment. We are currently researching to deliver a solution for android web testing.

For further information please read the Android Documentation.

Regards,
Peter
Ranorex Team
.
Image

TravisS
Posts: 1
Joined: Fri Oct 11, 2013 12:41 pm

Re: Creating an Emulator Device

Post by TravisS » Fri Oct 11, 2013 12:50 pm

Hi,

Has there been any update, or when will there be an update to enable mobile device browser testing?

Thanks,
Travis

shayanjameel08
Posts: 2
Joined: Sat Oct 12, 2013 11:43 am

Re: Creating an Emulator Device

Post by shayanjameel08 » Mon Oct 14, 2013 11:10 am

If you want to automate an app you need to instrument your APK fil

User avatar
iskrenpp
Posts: 11
Joined: Fri Aug 17, 2012 4:36 am

Re: Creating an Emulator Device

Post by iskrenpp » Wed Oct 16, 2013 6:40 am

Just had a 2-day Ranorex workshop today and the trainer explained that still Android mobile testing is not available but it will be soon - maybe few months

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Creating an Emulator Device

Post by Support Team » Wed Oct 16, 2013 4:55 pm

Hi,

Android Mobile Testing is supported but Android Web Testing is not yet supported by Ranorex.

Regards,
Markus
.
Image

ngrishakin
Posts: 42
Joined: Fri Oct 04, 2013 9:47 pm

Re: Creating an Emulator Device

Post by ngrishakin » Thu Oct 17, 2013 5:00 pm

I have the same problem with my android simulator. I'm running Ranorex on Win 7 and simulators on Mac.
iPhone simulator works just fine. I get IP address of my Mac and add it to ranorex and it finds the iPhone simulator just fine. But the same does not work with android simulator. The same application runs fine on my S3 device so I'm sure that application is instrumented correctly. I'm using Ranorex 4.1.1 and Ranorex service version on android is 4.1.0. Any ideas?
Thanks.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Creating an Emulator Device

Post by Support Team » Fri Oct 18, 2013 2:45 pm

Hello,

Do you see your emulated device in the 'Device' view in Ranorex?
Please try to test other apps (e.g. KeePass) on your emulator.
Do you experience the same behavior?
If yes, please try to create a new emulated device.

Please let me know if it worked.
Thanks in advance.

Regards,
Markus (T)
.
Image

ngrishakin
Posts: 42
Joined: Fri Oct 04, 2013 9:47 pm

Re: Creating an Emulator Device

Post by ngrishakin » Fri Oct 18, 2013 4:36 pm

Ranorex, can recognize Android emulator if I run it on the same machine as Ranorex. But if I move it to different machine it cannot. No problem with iOS emulator.