Difficulty saving changes to XPath in repository

Ask general questions here.
Fergal
Certified Professional
Certified Professional
Posts: 298
Joined: Tue Feb 18, 2014 2:14 pm
Location: Co Louth, Ireland
Contact:

Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Fergal » Fri Feb 20, 2015 11:19 am

[Ranorex 5.2.2 running on Windows 7]

Steps
  1. Open a recording module
  2. Select an item in the repository
  3. Click the Edit button
  4. Make a change to the editable XPath text in the xPath field (the editable text area to the right of the "TRACK" button)
  5. Click "APPLY"
Actual Result
The dialog window closes, but very often the changes to the XPath are not saved. I regularly have to complete the steps above two or three times, before the change is saved.

The same issue also occurs when I make a change to the XPath by using the "TRACK" button and then clicking "APPLY" - again the changes are very often not saved.

Why is this happening?

Thanks!

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Support Team » Mon Feb 23, 2015 2:06 pm

Hi Fergal,

Im afraid I was not able to reproduce this issue.

May I ask you to install the new Ranorex version which is 5.3?
Can you see this issue with the new version as well?

Regards,
Markus
.
Image

Fergal
Certified Professional
Certified Professional
Posts: 298
Joined: Tue Feb 18, 2014 2:14 pm
Location: Co Louth, Ireland
Contact:

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Fergal » Wed Feb 25, 2015 2:25 pm

Thanks Markus, I will reply back after I have updated to 5.3

zoework
Posts: 38
Joined: Tue Jan 27, 2015 10:44 pm
Location: Charlotte, NC, USA

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by zoework » Mon Mar 23, 2015 8:25 pm

I've seen the same thing with 5.3. My workaround is to copy the code from the Spy and then edit the repository item to paste the new value. This seems to only happen when there are a lot of changes, but I've been unable to figure out why yet.

Sometimes when I click 'apply' nothing happens and when I try to close the spy, I get the save dialog. Even if I save the changes before closing, the item is not updated in the repository.

Thanks,
Zoe
Thanks,
Zoë (aka zoework)

Fergal
Certified Professional
Certified Professional
Posts: 298
Joined: Tue Feb 18, 2014 2:14 pm
Location: Co Louth, Ireland
Contact:

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Fergal » Wed Mar 25, 2015 12:04 pm

zoework wrote:...Sometimes when I click 'apply' nothing happens and when I try to close the spy, I get the save dialog. Even if I save the changes before closing, the item is not updated in the repository...
That's exactly what happens to me on 5.2.2. Have not updated to 5.3 yet.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Support Team » Wed Mar 25, 2015 5:34 pm

Hi,

I am afraid we are not able to reproduce the issue without more detailed information about the repo items where you can see the issue with. Could you maybe send us the RxPaths of those?
Could it be that regular expressions are used in the RxPaths of the repo items where you can see the issue with?
Or any other not "common" expressions?
How does the structure of your repo where the specific items are contained in looks like?

Thanks,
Markus
.
Image

zoework
Posts: 38
Joined: Tue Jan 27, 2015 10:44 pm
Location: Charlotte, NC, USA

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by zoework » Thu Mar 26, 2015 7:02 pm

Here is an example of what is happening:
Xpaths:
OLD - /dom[@domain=xxxoffice.com']//div[#'content']/div[2]/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/table/tbody[2]/tr[2]/td[@innertext='SYM ']
NEW - /dom[@domain='xxxoffice.com']//div[#'content']/div[2]/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/table/tbody[2]/tr[11]/td[@innertext='SYM ']

The only difference is the tr value.
I've attached screenshots of the Spy - apply does not work and when I close the spy, the save dialog pops up. I click Yes, but nothing is updated.
Attachments
RanorexSpy_Save.JPG
Save dialog
RanorexSpy_Save.JPG (26.86 KiB) Viewed 805 times
RanorexSpy_pathupdate.JPG
Apply button
RanorexSpy_pathupdate.JPG (27.22 KiB) Viewed 805 times
Thanks,
Zoë (aka zoework)

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Support Team » Mon Mar 30, 2015 4:44 pm

Hi zoework,

I am afraid the RxPath is cut.

Can you continuously reproduce the issue on your machine?
If so, could we schedule a remote session to directly analyze this on your machine?
This would be great!
If so, please just send an email with the link to this forum post to: [email protected].

Thanks,
Markus
.
Image

zoework
Posts: 38
Joined: Tue Jan 27, 2015 10:44 pm
Location: Charlotte, NC, USA

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by zoework » Wed Apr 01, 2015 5:36 pm

I'm unable to do a remote session at the moment.
Below are the relevant paths:
New path --->
/dom[@domain='qa.sss.xxx.com']//div[#'content']
/div[2]/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/table/tbody[2]/
tr[2]/td[@innertext='SYM ']
<---- end new path
Original path --->
/dom[@domain='qa.sss.xxx.com']//div[#'content']
/div[2]/div[2]/div[1]/div/div/div/div/div/table/tbody[2]/
tr[11]/td[@innertext='SYM ']
<---- end original path
This does not happen all the time, but I can usually find an item that cannot be updated with the Apply button.
Thanks,
Zoë (aka zoework)

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Support Team » Thu Apr 02, 2015 6:11 pm

Hi Zoë,

The problem is that we need to know exactly what actions you performed before you saw this issue to be able to reproduce it. This issue unfortunately highly depends on the sequence of the actions and is therefore hard to "catch" for us.
It would therefore be very helpful to have a situation or solution where you can always reproduce the issue when you perform the specific steps.
May I ask you to try the same steps again after you had the issue again?
If the steps will lead to the same issue, please send us a detailed explanation of all the actions performed.
Thank you in advance!

Regards,
Markus
.
Image

c676228
Posts: 176
Joined: Mon Apr 06, 2015 5:40 am

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by c676228 » Thu Apr 16, 2015 4:15 am

I have experienced the same thing. Often times, the update is not able to be saved and I have to try different ways. I have to update several times before it can be saved.

zoework
Posts: 38
Joined: Tue Jan 27, 2015 10:44 pm
Location: Charlotte, NC, USA

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by zoework » Thu Apr 16, 2015 2:45 pm

I am able to recreate this by just taking an existing item and using the Track function to change the definition. If you do that and click Apply, it does nothing. Even Save before close will not update anything.
Thanks,
Zoë (aka zoework)

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Difficulty saving changes to XPath in repository

Post by Support Team » Fri Apr 17, 2015 4:26 pm

Hi zoework and c676228,

Would it be possible to send us ([email protected]) your solution and your AUT and a small description of the steps which lead to this issue?
This would hopefully enable us to also reproduce it on our machines.

Thanks,
Markus
.
Image