Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Experiences, small talk, and other automation gossip.
jmchughsmart
Posts: 28
Joined: Wed Aug 12, 2015 6:44 pm

Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Post by jmchughsmart » Tue Oct 25, 2016 1:07 pm

Quick Question.

Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Post by krstcs » Tue Oct 25, 2016 1:27 pm

Ranorex is written in .NET, not Java, so JProfiler is not compatible with Ranorex.
Shortcuts usually aren't...

jmchughsmart
Posts: 28
Joined: Wed Aug 12, 2015 6:44 pm

Re: Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Post by jmchughsmart » Tue Oct 25, 2016 3:19 pm

Just a question.
Can you start JProfiler and then launch Ranorex to run some tests.
Then possibly see if any memory leaks are being seen using JProfiler.

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Post by krstcs » Tue Oct 25, 2016 4:19 pm

From what I've read of it, JProfiler only profiles Java executables, not .NET executables, which is what Ranorex creates, so my saying it is incompatible was to answer your original question by saying it wasn't possible. I'm sorry if that wasn't clear before.

There are several tools for profiling .NET applications, however, I have not found a need to do any kind of profiling on Ranorex tests.

The framework is pretty tight already and if we stay within it, there is really nothing that we can do that would require memory or performance "work". The limiter in most functional UI automation is the need to move the mouse, type on the keyboard, and wait for the AUT to do whatever it needs to do, not the test automation system (Ranorex in this case), so profiling is usually a waste of time unless we are creating a test automation framework from scratch (in which case the question is more of why are we using Ranorex).
Shortcuts usually aren't...

jmchughsmart
Posts: 28
Joined: Wed Aug 12, 2015 6:44 pm

Re: Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Post by jmchughsmart » Tue Oct 25, 2016 4:29 pm

Hi
I do not want to run JProfiler against Ranorex.
I want to run it against the AUT that is being executed by Ranorex test scripts.

Thanks

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Post by krstcs » Fri Oct 28, 2016 2:24 pm

I'm sorry, I misunderstood your question.

In that case, no I don't use it, although I do test Java applications.

However, you should be aware that running JProfiler while running the automation can have adverse effects on both applications. Ranorex might make the profiler's timings seem longer than they would without Ranorex running, and the profiler might interfere with Ranorex in ways that are not known. It's one of those things where you may just have to try it and see what happens, but don't expect perfection.

Also, you may not get much help/support for something like this because it is generally recommended to run only the Ranorex test and application under test due to side effects that might occur.
Shortcuts usually aren't...

jmchughsmart
Posts: 28
Joined: Wed Aug 12, 2015 6:44 pm

Re: Has anyone used JProfiler with Ranorex ??

Post by jmchughsmart » Mon Oct 31, 2016 1:50 pm

Thanks for the info.