Having issues with running two vm machines with ranorex

Ask general questions here.
john_collin81
Posts: 3
Joined: Fri Jun 07, 2013 4:02 pm

Having issues with running two vm machines with ranorex

Post by john_collin81 » Fri Jun 07, 2013 4:17 pm

Hi

I have been having issues with running two vm machines with ranorex on one physical machine. When i run one vm with ranorex it works fine with some high cpu usage. When i run the second vm with ranorex the scripts i run fail and both run really slowly

The machine is an Intel core duo E700 @ 3.06GHZ

Just seems every time i run a vm with ranorex running i am getting high cpu usage but not sure if its the VM machine that is causing that or Ranroex running automation.

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: Having issues with running two vm machines with ranorex

Post by krstcs » Fri Jun 07, 2013 5:02 pm

Most likely this is due to the VMs. A Core Duo may not be the best host platform for multiple VMs running at the same time.

Also, alot will depend on how much RAM your host system has and what the host Operating System is (x86 vs. x64). On Windows x86, the OS will only address at most 4GB of ram, which is barely enough for the OS and one VM, much less two. If there is no RAM, then the CPU will be overloaded trying to swap things in and out of RAM in order to get work done. Your overhead will be so much in this case that the CPU will not be able to handle anything else.

If you can, you should be running on at least a Core i5 and have 8GB RAM with a 64-bit version of Windows. That will allow 1 GB RAM for each of the VMs, which will still be very little, but might work.
Shortcuts usually aren't...