Object Xpath in Ranorex 3.3

Technology specific object identification, supported applications, web technologies, and 3rd party controls.
Sharath
Posts: 2
Joined: Fri Jun 01, 2012 10:38 am

Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by Sharath » Mon Jun 18, 2012 11:58 am

Hi,

I am trying to automate a web application which includes an combo box clicling and selecting the values in the drop down list. Combo box is selected is an html tag. I need to click on that particular html tag to open tha drop down box and to select the drop down value while automation. But when i spy the combo box object, I am able to highlight the same object through spy. But when i add the same object into object repository i am unable to highlight the object. this is because I am unable to get the complete Xpath for the object in Ranorex 3.3. This was the the problem in Ranorex 3.2.3. But after i upgraded the version to Ranorex 3.3 i am facing this issue. I use Vb.net. Kindly help me out, how can i get the complete xpath using Ranorex 3.3

Thanks,
Sharath

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by krstcs » Mon Jun 18, 2012 4:00 pm

@Sharath - As of 3.3, Ranorex decided to abbreviate the RanoreXPath for objects. They no longer generate the full RanoreXPath when you add an object to the repository.

You will need to MANUALLY EDIT each object's RanoreXPath in order to get around this new "feature".

I have this same issue.



@Ranorex - Please revert the pathing feature back to the way it was in 3.2. This change is a regression that will cause your customers many hours of extra work.

Due to the nature of some test efforts, path abbreviation is detrimental to testing and actually makes it more difficult to use Ranorex effectively. Besides this, I have found that my tests take LONGER to find objects, even with the new "Unique ID" feature, which is, in fact, NOT unique.
Shortcuts usually aren't...

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by Support Team » Tue Jun 19, 2012 11:20 am

Hi,

to get back to the 3.2 functionallity, you can add a RanoreXPath Weight Rule for webelements and set the weight for id to a value below 100:
weight.png
weight.png (46.69 KiB) Viewed 2026 times
Following link will show you where to add the Path Weight Rule:
http://www.ranorex.com/support/user-gui ... tings.html

Regards,
Tobias
Ranorex Team
.
Image

lyn5000
Posts: 50
Joined: Mon Feb 13, 2012 5:52 pm

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by lyn5000 » Thu Jun 28, 2012 5:46 pm

I've also had to revert to the 3.2 xPath using that Weight Rule and webelements are found much quicker.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by Support Team » Fri Jun 29, 2012 11:27 am

Hello,

There is also another way how you can get back to the 3.2 RxPath.
You have to disable the uid search in the Ranorex Config File.
You will find the file with the following path: "%APPDATA%\RanorexConfig3.xml", there you have to set the "rxpath.enableuidsearch>" to false:
<rxpath.enableuidsearch>
  False
</rxpath.enableuidsearch>
The RxPath with the UID is normally much faster than the old way with the full RxPath, but there is unfortunately an Issue with IE which slows it down.
This will be fixed with 3.3.1 and there will be an setting to disable the search with the UID.

Regards,
Markus
Ranorex Support Team
.
Image

amang
Posts: 2
Joined: Tue Jan 13, 2015 2:48 pm

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by amang » Tue Jan 13, 2015 2:56 pm

Hi,

As stated by Markus "This will be fixed with 3.3.1 and there will be an setting to disable the search with the UID."
Was this setting added in further versions, i am currently using Ranorex 5.1.1.

Regards,
Aman

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by Support Team » Wed Jan 14, 2015 10:06 am

Hello amang,

The unique ID search can be enabled/disabled within the “General settings” -> 'Enable search by unique ID (if available)'.

Further information about the General settings can be found within our User Guide:
general settings

Regards,
Robert
.
Image

amang
Posts: 2
Joined: Tue Jan 13, 2015 2:48 pm

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by amang » Thu Jan 15, 2015 3:34 pm

Hi Robert,

When we Track any object we get an Xpath which conatains '\\', not all objects get displayed.

What i want is when i track any object , Ranorex should return me a complete Xpath instead of an Xpath which contains '\\'.

Thanx a lot!!!

Regards,
Aman

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3930
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Object Xpath in Ranorex 3.3

Post by odklizec » Thu Jan 15, 2015 4:01 pm

Hi,

If you want to get the complete (unoptimized) xpath, then go to Global Settings - Advanced Tab and here in RanoreXPath generation mode select Simple option. This option makes Ranorex to generate full (unoptimzed) path. A detailed explanation of RanoreXPath generation modes can be found for example here:
http://www.ranorex.com/forum/question-o ... tml#p27265 or here http://www.ranorex.com/Documentation/Ra ... ldMode.htm
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration