Performance issues when checking into Team Foundation Server

Bug reports.
solovengo
Posts: 24
Joined: Mon Dec 19, 2011 8:14 pm

Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by solovengo » Thu May 16, 2013 5:03 pm

Hello,
I am using Ranorex 4.0.3. I am starting to use the feature for integration into Team Foundation Server. But I am experiencing significant delays when checking in more than 1 recording.

For example, in the Projects view, I have the recordings organized into folders. After making edits to several recordings in one folder, I use the right-click context menu on the folder to Check-In. But it takes between 3 and 5 minutes for the Check In dialog to display.

Do you have any ideas what might be causing this delay? Is it a known issue?

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by Support Team » Wed May 22, 2013 12:38 pm

Hello,

Sorry for the late reply.

How many recordings do you want to check-in (are in the same folder)?
Are your recording still under source control or is it the first time?
Do you face the same issue if you try to check-in one recording?

Which TFS version do you use?
Could you please try to re-install the 'TFS MSSCCI Provider'?

Thank you in advance.

Regards,
Markus (T)
.
Image

solovengo
Posts: 24
Joined: Mon Dec 19, 2011 8:14 pm

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by solovengo » Thu May 23, 2013 3:38 am

Hello,
No worries with the timing of your reply.

The number of recordings in a folder is around 10 or fewer. The total number of recordings in the project is around 200.

Yes, the recordings are still under Source Control. The delays occur even after the intial binding to Source Control has been done.

If I check in one recording, the performance is fine. If I rename 1 recording, there is a slight performance hit. It takes around 15 seconds for the first dialog for Check-In to appear. If there are numerous pending edits, or if I select numerous files to check in, or if I select Check-In from a top level, then the performance degrades more. I should mention that I am no longer seeing it take 3 - 5 minutes as I mentioned in the first post. It is now around 30 - 60 seconds.

I am using Visual Studio Team Explorer 2012, with all updates applied.

I reinstalled the MSSCCI Provider, but no change in the delays for the dialog to display.

Thanks for investigating.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by Support Team » Fri May 24, 2013 3:56 pm

Hello,

Could you please verify if the CPU load is high during check-in?
Have you changed anything in your configuration to reduce the delay from 3-5 min to 30-60 sec.

Do you face the same delay when you try to check-in files with Visual Studio?
Which Windows version do you use?

Regards,
Markus (T)
.
Image

solovengo
Posts: 24
Joined: Mon Dec 19, 2011 8:14 pm

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by solovengo » Fri May 24, 2013 9:28 pm

The OS is Windows Server 2008 R2.

When I check in from Ranorex, the CPU does not spike at all.

When I check in from Visual Studio, there is more of an increase in CPU usage.

I did not change anything in the configuration to reduce the delay. I suspect the delay is based on the number of files with pending changes. I am trying to check in changes more frequently, and this seems to have reduced the delays to the 30-60 second range.

I have captured a video of this behavior, including with the Task Manager displayed which shows the normal CPU and Memory usage. It is an AVI file and is large in size... 25 MB. If you want me to email or upload it somewhere, I can provide the file.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by Support Team » Tue May 28, 2013 12:31 pm

Hello,

Unfortunately, we couldn't reproduce your performance issue on our system.

Could you please try to check-in your recordings in Visual Studio?
Do you face the same delay in Visual Studio as in Ranorex Studio?

If yes, it could be that your system performance is low.
In that case, you could verify if a running processes is a bottleneck.

Regards,
Markus (T)
.
Image

solovengo
Posts: 24
Joined: Mon Dec 19, 2011 8:14 pm

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by solovengo » Fri May 31, 2013 10:39 pm

Hello,
I verified that I can check-in using Visual Studio, and there are no performance issues.

When I check in using Ranorex, there is a long delay, but in Task Manager I do not see any system resource issues. The CPU usage doesn't increase very much, and the Memory in use doesn't increase much either.

Is there a way I can send a 25MB AVI file to you so you can watch this behavior?

Thanks!

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by Support Team » Mon Jun 03, 2013 3:24 pm

Hello,

I have sent you an email providing the login information for our FTP server.

Regards,
Markus (T)
.
Image

solovengo
Posts: 24
Joined: Mon Dec 19, 2011 8:14 pm

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by solovengo » Mon Jun 03, 2013 4:31 pm

The file is uploaded. I hope that helps to provide some add'l insight.

tanu08
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2013 8:10 am

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by tanu08 » Thu Jan 08, 2015 10:47 am

Hi Guys,
I am also facing same performance issue after Ranorex 4.0.4 integration with TFS 2012. Can you help me to get rid off it ?

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by Support Team » Thu Jan 08, 2015 5:05 pm

Hi tanu08,

The original issue of this post was fixed with Ranorex 4.1.0, so please at least update to 4.1.0 but I would recommend to update to the latest bug fix version of 4.X, which is 4.1.6.
Here is the link: Ranorex 4.1.6.

Regards,
Markus
.
Image

tanu08
Posts: 4
Joined: Mon Jun 03, 2013 8:10 am

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by tanu08 » Thu Jan 15, 2015 1:44 pm

Thanks Markus, But I don't have update license for higher version from 4.0.4. So I think I have to live up with this as of now. :(

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Performance issues when checking into Team Foundation Server

Post by Support Team » Fri Jan 16, 2015 11:19 am

Hi tanu08,

Our sales team ([email protected]) would be happy to provide you a personal offer if you are interested in an upgrade.

Regards,
Markus
.
Image