Ranorex can't capture Flex tips

Bug reports.
alex
Posts: 63
Joined: Sat Oct 08, 2011 11:17 am

Ranorex can't capture Flex tips

Post by alex » Fri Jan 11, 2013 3:54 am

Hi Dears,
I'm using Ranorex 3.3.5 to test Flex applications. Use the PreLoader to load the Automation Lib.

I found Ranorex can't capture Flex tooltip.
Please check snapshot file for details.

If you need any other information, please let me know.

Thanks
Alex

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11710
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Ranorex can't capture Flex tips

Post by Support Team » Fri Jan 11, 2013 3:48 pm

Hi Alex,

Basically, tooltips appears as own windows, therefore, if they are visible they are directly listed in the layer below the host. Because they are disappearing when moving the mouse away from the item, they have to be handled in a special way.

With Spy:
Move your mouse to the item, wait until the tooltip appears and do a instant tracking on that item.
Now the item your mouse was pointing on is highlighted in spy. Now look for your tooltip - it should be within the list in the layer below your host.

With Recorder: While recording, enable "Enable Hotkeys" in the recorder toolbar. After that, move your mouse to the item, press "m" (this records a mouse move to this item), wait until the tooltip appears, then press "t". Now the information about the tooltip is displayed - select the attribute of the tooltip which you want to validate.

You can also manually add the tooltip to your repository (in Respository, Add New Item -> Add Item, use path "/tooltip"). Drag and drop the added repository item to the action table of your recorder to do a validation (Manually create recordings)

It could be that the tooltip is nested in a parent container of your application.
To check if the tooltip element is identified you can use the instructions of how to create snapshot files from pop-up windows.
You will find the instructions here: Creating Ranorex Snapshot Files.
If you cached the current elements (with the <SCROLL> key), when the tooltip is shown, you have to search in Spy if you can find the specific tooltip element, I would start from the root node of your application, you can also use the following RxPath: "/form[@title='YourTitle']//*[?'The Text of the tooltip']".
If nothing worked please send us the Ranorex snapshot file of your AUT when the tooltip is shown.

Which Flex version is in use?

Regards,
Markus
.
Image

alexbi
Posts: 5
Joined: Mon Aug 12, 2013 3:59 pm

Re: Ranorex can't capture Flex tips

Post by alexbi » Wed Sep 25, 2013 9:43 pm

i have the same problem, i am using Ranorex 4.1 on Flex 4.5.1

i moused over and wait for the tool tip to show up, and hit ctrl+LWin to get the element then did a search on the tooltip text, but nothing showed up.

and unlike window tooltip, Flex tooltip does not appear under host.

i already e-mailed support team, but decide to posted here just in case if anyone else is having the same problem

Alex

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11710
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Ranorex can't capture Flex tips

Post by Support Team » Fri Sep 27, 2013 9:33 am

Hi,

The tooltip disappears when you hit Ctrl+Lwin, right?

In order to catch the tool tip could you try the following?
1. Open the standalone Spy and check the “Always On Top” checkbox.
2. Select the root element of your application (in Spy).
3. Move (with the mouse cursor) to the specific element in order to display the tooltip and press the <SCROLL> key.
Can you find the tooltip in the cached element tree?

Regards,
Markus
.
Image