Running Ranorex 7 without installation

Ask general questions here.
User avatar
Andymann
Posts: 41
Joined: Wed Jul 27, 2016 12:22 pm
Location: Hamburg
Contact:

Running Ranorex 7 without installation

Post by Andymann » Fri Apr 28, 2017 9:35 am

Hi everyone,

I did this with Ranorex 6.2: Running Testcases without a Ranorex-Installation by copying the *.dll files from an installation's folder, etc, etc.. (can't find the corresponding post)-

On a first look this doesn't seem to work with Ranorex 7.0. Am I right? Are there any changes for 7.0 in order to run testcases without installation?

Best regards,
Andy
Vorsprung durch Wahnsinn
www.Doktor-Andy.de

qwertzu
Posts: 178
Joined: Wed Jan 25, 2017 11:08 am

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by qwertzu » Fri Apr 28, 2017 2:25 pm

Hello Andymann,

Usually, this should still work.
Just copy all Ranorex DLL's from the "Program Files\Ranorex*\bin" to your output folder.
Afterwards, copy a valid floating license to your output folder.
So this folder should contain the following files:

Ranorex3_Server.lic
All dlls
test.exe

Please check if the prerequisites are installed on the machine where you want to execute Ranorex without a runtime installed. Therefore take a look at the following documentation http://www.ranorex.com/support/user-gui ... ments.html

regards,

qwertzu
Last edited by qwertzu on Tue May 02, 2017 6:45 am, edited 3 times in total.

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3921
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by odklizec » Fri Apr 28, 2017 2:38 pm

Hi,

Just a small correction, the license file is Ranorex3_Server.lic and not Ranorex2_Server.lic. A detailed steps how to run tests without installing Ranorex is here:
http://www.ranorex.com/support/user-gui ... yment.html
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

franciaa
Posts: 5
Joined: Thu Apr 27, 2017 7:52 am

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by franciaa » Thu May 04, 2017 9:37 am

qwertzu wrote: Afterwards, copy a valid floating license to your output folder.
So this folder should contain the following files:

Ranorex3_Server.lic
All dlls
test.exe
Hello,

Where do I find this file? So far,the only license I know of is when I input the server address on the Ranorex License manager.I also can't run anything on a machine without Ranorex ever since I upgraded to Ranorex 7.0.

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3921
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by odklizec » Thu May 04, 2017 11:09 am

Typically, it's located here:

Code: Select all

C:\Users\All Users
But it's hidden folder, so you may need to enable displaying "hidden items" in windows explorer.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

franciaa
Posts: 5
Joined: Thu Apr 27, 2017 7:52 am

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by franciaa » Fri May 05, 2017 3:31 am

Hello odklizec,

I already found the license file but instead it's in this folder:

Code: Select all

C:\ProgramData
I forgot to mention that I am currently using a Windows 10 machine.
Thank you!

franciaa
Posts: 5
Joined: Thu Apr 27, 2017 7:52 am

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by franciaa » Mon May 08, 2017 3:36 am

Hello again

I still can't run on the machine without ranorex installed i've already copied all dll's and also copied the ranorex license file.
This is the error:
[img]ranorex7_error.png[/img]
Attachments
ranorex7_error.png
ranorex7_error.png (21.02 KiB) Viewed 901 times

krstcs
Ranorex Guru
Posts: 2683
Joined: Tue Feb 07, 2012 4:14 pm
Location: Austin, Texas, USA

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by krstcs » Mon May 08, 2017 1:36 pm

Unless there is a REALLY GOOD reason for not installing Ranorex, you should install it on the system using Ranorex-7.0.1.exe. This will ensure that everything is installed correctly.

There error you are seeing means that there is something missing from your system that Ranorex requires. Either this is a Ranorex file that you missed, or it's the prerequisites that you MUST install on the system anyway.
Shortcuts usually aren't...

ahoisl
Certified Professional
Certified Professional
Posts: 125
Joined: Fri Sep 07, 2007 8:16 am

Re: Running Ranorex 7 without installation

Post by ahoisl » Mon May 08, 2017 4:45 pm

Looks to me as if one of the C++ Runtime Redistributable packages is missing, which is a prerequisite to running Ranorex. Most probably, the C++ 15 Runtime package, which is a new prerequisite since Ranorex 7.0.

Theoretically, you can also "extract" the contents of those packages and copy everything to the target bin directory (see this blog). However, this is a package delivered by Microsoft that we don't have influence on, so I can't say if this does work or will work in the future - so you are possibly better of to install this package. Furthermore, with 7.1 this will be the only C++ Runtime Redistributable package you need to install (currently, Ranorex 7.0 depends on 3 different versions; we are working on moving everything to one runtime version).

Regards,
Alex
Ranorex Team