Start button not enabled

Mobile Testing, Android App Testing.
Styris
Posts: 49
Joined: Tue Feb 03, 2015 2:32 am

Start button not enabled

Post by Styris » Mon Apr 06, 2015 9:52 pm

Hi,

I have an app where I enter a username (email) and as soon as the user starts typing into the text field the Start button becomes enabled.
I am having a problem where when I set value for text into the text field via Ranorex, the Start button never gets enabled, allowing me to not proceed with the Login flow, which means I can pretty much not do anything.

In other words the Start button gets enabled ONLY when the manual keyboad on the app is used, not when ranorex is run.

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3934
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Start button not enabled

Post by odklizec » Mon Apr 06, 2015 10:00 pm

Hi,

Try to use "Key Sequence" action instead of "Set Value". This should help with your problem.
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

Styris
Posts: 49
Joined: Tue Feb 03, 2015 2:32 am

Re: Start button not enabled

Post by Styris » Mon Apr 06, 2015 10:42 pm

This is for an iOS app...the only option I see for adding a new action is to Set Value. Unless there is another way that you know of.

I believe Key Sequence is for web onlu.

User avatar
odklizec
Ranorex Guru
Ranorex Guru
Posts: 3934
Joined: Mon Aug 13, 2012 9:54 am
Location: Zilina, Slovakia

Re: Start button not enabled

Post by odklizec » Tue Apr 07, 2015 5:49 am

Sorry for that. I thought the Key Sequence is a universal action. I previously experienced similar kind of problem with web based app and key sequence was the only option to resolve it. Let's see if support folks will have a suggestion?

BTW, have you tried to set the button to "enabled" state? The same as you can read the state of many attributes, you can also set them. This may not work in this particular case, but it's definitely worth a try? ;)
Pavel Kudrys
Ranorex explorer at Descartes Systems

Please add these details to your questions:
  • Ranorex Snapshot. Learn how to create one >here<
  • Ranorex xPath of problematic element(s)
  • Ranorex version
  • OS version
  • HW configuration

zivshapirawork
Posts: 62
Joined: Wed Sep 24, 2014 7:47 am
Location: Israel

Re: Start button not enabled

Post by zivshapirawork » Tue Apr 21, 2015 2:23 pm

hi

maybe you can use the Ranorex library options via code, try keysequence or similar on the text field to see if they will simulate the use of the keyboard.

another possibility is to instrument a keyboard app that will be used to enter the values, if you cannot automate clicking on the built in device keyboard.

kapbat
Posts: 2
Joined: Mon May 04, 2015 10:42 am

Re: Start button not enabled

Post by kapbat » Mon May 04, 2015 10:51 am

hi Styris,

I'm also facing similar issue where Login button is not getting enable on suing Set Value action for Android app. Are you able to find solution for this problem?
Or any help from Ranorex support team will be a gr8 help here as I got stuck on login page itself :cry:

Regards.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Start button not enabled

Post by Support Team » Tue May 05, 2015 3:12 pm

Hi kapbat,

You can also try to add a "Mobile Key Press {Enter}" action.
Maybe this helps solving the issue.

Regards,
Bernhard
.
Image

kapbat
Posts: 2
Joined: Mon May 04, 2015 10:42 am

Re: Start button not enabled

Post by kapbat » Wed May 06, 2015 7:16 am

Unfortunately "Mobile Key Press {Enter}" action didn't help, looklike password field is expecting some key tap on onscreen keyboard and then it checks the length of input text to make Login button enable.

Currently once Ranorex set the value as 8 digit in Password field still Login button is disabled however if I manually tap on say <space> key on onscreen keyboard Login button gets enabled. As the max length of Password field is restricted to 8 digit extra <space> tapping don't effect the input password but it helps in enabling the Login button.

I also tried giving Set value as space in password field after setting 8 digit password but it just replace it.

Is there any action in Ranorex for appending the text input with already provided text in textbox?
Also I assume Key sequence is not applicable for mobile apps as I can't find this action in the list.

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Start button not enabled

Post by Support Team » Fri May 08, 2015 2:49 pm

Hi kapbat,

May I ask if it is possible to get you application, or a sample application?
It would be much easier to help and analyze the issue.
Please send it to [email protected] if this is possible.

Regards,
Bernhard
.
Image