Unable to identify silverlight elements - Ranorex 5.3.3

Technology specific object identification, supported applications, web technologies, and 3rd party controls.
hanguyen2009
Posts: 18
Joined: Wed May 27, 2015 9:43 am

Unable to identify silverlight elements - Ranorex 5.3.3

Post by hanguyen2009 » Wed Jul 08, 2015 11:01 am

Hi,
I am testing automation for website that my customer developed by silverlight framework. They made sure that turn off windowless setting in website (windowless =false).

When I tried recording or track elements by Ranorex Spy on website, Ranorex could not identify any elements on website.
I performed any actions on any elements in the website as button,dropbox,or cell of datagrid, but Ranorex detect only one object as 'PluginID' as image file attached.

As anyone encountered something similar?

Here's my machine specs.

Windows 8.1
Internet Explorer 8.0.7601.17514
Ranorex Version 5.3.3

Thanks so much
Attachments
RecordingSteps.jpg
RecordingSteps.jpg (292.41 KiB) Viewed 1150 times
SilverlightSnapsot.rxsnp
(210.63 KiB) Downloaded 63 times

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Unable to identify silverlight elements - Ranorex 5.3.3

Post by Support Team » Wed Jul 08, 2015 1:58 pm

Hello hanguyen2009,

after checking your attached snapshot we saw that the windowless property of the Silverlight application is still set to 'true'.

You can verify this value using your snapshot. Just open the file and enter the path "/dom[@domain='epmwebqa3']//param[@name='Windowless']" in Ranorex Spy.

Find more information about window-less mode on the following site: https://msdn.microsoft.com/en-us/librar ... S.95).aspx

In your snapshot we could also see that a technology limitation warning for Internet Explorer is shown.
This happens if the IE addon isn't installed or disabled. Another possible reason is the EPM (Enhanced Protection Mode).

Please ensure that this setting is disabled. For Windows operating systems the EPM setting can be found within the "Internet Options" -> Advanced tab of the Internet Explorer.


Regards,
Johannes
.
Image

hanguyen2009
Posts: 18
Joined: Wed May 27, 2015 9:43 am

Re: Unable to identify silverlight elements - Ranorex 5.3.3

Post by hanguyen2009 » Thu Jul 09, 2015 6:13 am

Hi,
Thanks for your answer,

The first about windowless property, I have tried again to set the windowless property is to ‘false’ (and tried with 'False' value) on the MarkitEDM.aspx file in the IIS server (<param name="Windowless" value="false" />) follow these steps below:
- Turn off EPM Application Pools
- Turn off EPM Website
- Clean temp file of IIS .net in C:\Windows\Microsoft.NET\Framework64\v4.0.30319\Temporary ASP.NET Files
- Change windowless property is to ‘false’ (you can see attachement file MarkitEDM.aspx)
- Clean cache of Silverlight web in client server (Application Storage tab)

After that I turn on Website and check the windowless property with trying recording and track element in Ranorex, it still set to ‘true’ value. (please see new file snapshot)

I don't know why changing windowless property in aspx file did not run correctly?

The second about Internet Explorer setting, the previous Snapshot I worked with IE version 8.0, I didn't see EPM on this setting, I tried again on IE version 11.0.9600.17631 and made sure that EPM was disable and Ranorex Addon was enable on IE. But the warning about Ranorex Addon still displayed when I run Ranorex.

Please give me advise about these issues
Attachments
SilverlightWarning.zip
(906.38 KiB) Downloaded 68 times

User avatar
Support Team
Site Admin
Site Admin
Posts: 11709
Joined: Fri Jul 07, 2006 4:30 pm
Location: Graz, Austria

Re: Unable to identify silverlight elements - Ranorex 5.3.3

Post by Support Team » Mon Jul 13, 2015 8:52 am

Hello hanguyen2009,

first of all, it would be great if you could update to the latest Ranorex version, which is currently 5.4.

Could you also try to disable all security settings/applications (firewall etc.) on your local machine? It seems that, although you enabled the add-on, it is not running correctly.

Another thing which could lead to errors is that the windowless-parameter is not used exactly like it is defined by Microsoft. According to the Microsoft website the parameter name should be in lowercase.

Code: Select all

<object ...>
  <param name="windowless" value="bool"/>
  ...
</object>
Please let us know if this solves your issue.

Regards,
Johannes
.
Image